Lemmings

24 mars 2006

Tillverkare: Psygnosis

Den ack så underskattade genren “pussel” har under åren genererat en hel del underhållade tidsfördriv för personer som saknar ett riktigt liv. En av de absolut klarast lysande stjärnorna är Lemmings som sedan debuten 1991 besökt mer eller mindre alla tillgängliga format i såväl 3D- som Paintball-versioner. Det jag tänkte rikta in mig på är originalet, tillika kungen av alla actionpussel, som alltså såg dagens ljus i början av 90-talet.

Upplägget är att man har x antal lemlar (en liten varelse med grönt hår och blå klädsel) som man skall ta igenom x antal underjordiska världar med hjälp av diverse medel såsom bomber och hackor. Utbudet av nivåer är tämligen enormt och det görs faktiskt än idag nya, mer eller mindre (i regel det senare) officiella, nivåtillskott. Att säga att spelet håller länge för den med tålamod är alltså ingen överdrift utan ett faktum. Grafiken är givetvis löjligt spartansk och retro, vilket uppskattas, och de gulliga små grönhårade filurerna som man styr i spelet är av en karaktär som är omöjlig att inte älska. Svårighetsgraden varierar nivåerna emellan och tanken är väl att det skall bli svårare och svårare ju längre in i spelet du kommer, något som inte alltid är fallet. Det kan hur som helst bli riktigt klurigt på sina ställen och här finns gått om hjärngymnastik även för pusselveteranen.

Personligen tycker jag väldigt mycket om detta klassiska lir och jag vet att det är många med mig. Och skulle det vara så, att du av någon anledning inte tagit dig tid och satt dig in i lemlarnas värld så föreslår jag att du gör så omedelbums!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *