Lord of the Rings (The Boardgame)

14 januari 2003

Tillverkare: Hasbro

I detta brädspel för två till fem personer skall spelarna samarbeta för att föra Ringen till Mordor och där förstöra den.

Spelet
Spelarna är varsin hobbit (förutom de fyra i ringsällskapet finns även Fatty med; antalet spelare avgör vilka hobbitar som skall vara med) och skall, som redan nämnts, samarbeta för att lyckas med målet. Spelarna skall ta sig genom handlingen på fyra spelplaner (Moria, Helm’s Deep, Shelob’s Lair och Mordor) i en ständig kamp mot Sauron. Olika händelser påverkar spelets gång på de olika spelplanerna och ju lindrigare man klarar sig förbi de olika delarna, desto lättare blir det att nå ända fram till Orodruin.

Utseendet
Spelet är illustrerat av John Howe, vilket betyder att det ser mycket bra ut. Spelpjäserna är av plast (med undantag för några markörer av trä) och föreställer små hobbitar. Sauron gestaltas av en kompakt, svart “plastklump” i formen av ett torn med ett öga (en mäktig spelpjäs). Ringen är det som lämnar mest att önska på utseendefronten (en stor platt ring, med tengwarinskriptionen Ash nazg durbatulûk – Ash nazg durbatulûk).

Slutord
Lord of the Rings är ett mycket välgjort spel och det märks att Reiner Knitza försökt hålla sig till boken så gott det går (även om Ringen aldrig kom till Helm’s Deep), och lyckats bättre med det än en viss regissör. Spelet kom före filmerna, vilket betyder att man slipper alla filmrelaterade bilder. Tiden som krävs för en spelomgång (cirka en timme) är alldeles lagom.

Reglerna är enkla. Däremot är det ganska svårt att lyckas med att förstöra Ringen.

Skall man hitta något att klaga på så är det att variationsmöjligheterna är begränsade, vilket gör att spelet inte riktigt når upp till fempoängsnivån.

Spelet finns även översatt till svenska under namnet “Sagan om Ringen”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *