Munchkin

16 november 2003

Tillverkare: Steve Jackson Games

Lade till min fasa och förvåning märke till att ingen rescenserat detta fantastiska hack-slash-and-LOL-kortspel… Hugaligen. Måste göra något åt saken!

Munchkin är ett spel som är löjligt enkelt, osannolikt roligt, och fantastiskt varierande. Man börjar sitt spel med fyra kort på hand – två allmäna kort och två skatt/bonus-kort. De allmänna korten kan vara saker i stil med monster, monster-bonusar, raser, yrken, fällor och förbannelser.
Monsterbonusar kan man spela ut på monster som anfaller ens motspelare, så att monstren blir starkare och spöar skiten ur dessa. Fällor och förbannelser får man själv minus av och monster skall man dunka så hårt man kan för att gå upp i level (först till tio vinner). Raser och yrken använder man för att slippa vara en vanlig tråkig människa. Nej, istället kan man bli en alv, dvärg, hob (och i de båda tilläggen “Unnatural Axe” och “Clerical Errors” även orch och gnom) och ha yrken som magiker, tjuv, krigare, präst (och bard, om du har “Clerical Errors”).
Skatterna och bonusarna kan vara allt från potions i stil med “Baby Oil” som man kan smita från elaka monster med till vapen med namn som “Sneaky Bastard Sword” eller “Dagger of Treachery”. Bland skattkorten finns även rustningar och gå-upp-i-level-kort.

Som jag sade så går spelet ut på att gå upp i level, först till tio gäller. För att få levels kan man spöa monster, sälja skatter, använda gå-upp-i-level-kort och annat roligt. Givetvis skall man inte bara koncentrera sig på att själv gå upp i level, nej, man måste ju också hindra alla andra från att få en ärlig chans!
Munchkin‘s motto lyder “Kill the monsters, steal the treasure, stab your buddy!”
och givetvis kan man ju inte låta det stanna vid fantasy-spelet! Det finns även Star Munchkin (“Kill the monsters, steal the treasure, stab your buddy – in space!”) och Munchkin Fu (“Kill the monsters, steal the treasure, karate-chop your buddy!”) och alltihop går med lite god vilja att kombinera! Detta innebär att det är fullt möjligt att vara en halvalv/halvandroidisk yakuza-medlem beväpnad med laser och spikklubba och kunnig i kampsporten Toe Fu.

Både fantasy-Munchkin och Star Munchkin är mästerligt illustrerade av John Kovalic, medan Munchkin Fu (som jag tycker är fulare) är tecknat av Greg Hyland. Alla kort är olika, vilket är helt underbart, och många är fantastiskt snygga och humoristiska.

Men nu skall jag inte pladdra mer, jag skall låta er rusa till närmsta rollspelsaffär och köpa detta helhärliga spel, som är ett måste för varje lyckad spelkväll!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *