Neue Heimat

18 juli 2008

Tillverkare: Chili Spiele

Neue Heimat är ett slags auktionsspel där man spelar en korrupt byggherre som ska försöka tjäna så mycket pengar som möjligt när ett nytt litet samhälle byggs.

Byggherrarna har fått kontrakt på att bygga två rader med hus fram till floden (se bifogade skärmdumpar), men korrumperade som de är så försöker de naturligtvis bygga tre rader, och hoppas på att de rader de har hus i blir klara först, då det endast är dessa som ger poäng. Den eller de rader som inte är färdigbyggda när spelet tar slut ger istället minuspoäng.

Huset byggs upp av kuber med valörerna 1 till 6 i 5 olika färger, som representerar våningarna i husen, samt röda tak som krävs för att färdigställa husen. På ett fåtal tomter kan man endast bygga envåningshus, men på alla andra kan man bygga flervåningshus. Enda kravet är att endast en våning med ett lägre nummer kan placeras ovanpå en våning med ett högre nummer.

Det finns totalt 30 stycken våningspjäser, dvs 6 i varje färg. Av dessa väljer man slumpmässigt ut 24 stycken som läggs i tre rader om åtta. Den som auktionerar ut en spelpjäs får endast ta en av specialpjäserna, eller från ytterkanterna av dessa tre rader. Den som auktionerar ut en pjäs säljer antingen pjäsen till högstbjudande, eller behåller den själv, och måste då istället betala den högstbjudande den summa han eller hon erbjöd sig att betala.

Den som placerar ut den första kuben i en färg blir ägaren till den färgen. Detta gör det t ex möjligt att inte ha någon färg alls, och enbart gå ut för att se till att motståndarna får minuspoäng för saker som inte blir färdigbyggda. Denna kombination av ej förutbestämda färger, samt auktionsmomentet ger många intressanta kombinationer. Man kan t ex köpa motståndarens klossar och sätta ut i en rad som troligtvis kommer att ge minuspoäng, eller för att få en motspelare att försöka hjälpa till att färdigställa raden, eller bygga högre våningar på sina egna hus som man annars tror sig få minuspoäng för.

Det finns dessutom ett par specialklossar som man kan auktionera ut som används för att antingen förlänga eller förkorta en länga med hus, vilket potentiellt kan användas för att transformera en vinstgivande rad till ett hopplöst projekt med massor av minuspoäng som följd.

Spelkonceptet är relativt lätt, och det tar inte heller speciellt lång tid att förklara reglerna, så man kommer rätt fort igång. Däremot så är spelet oerhört klurigt, och det tar många spelomgångar innan man har bemästrat alla små finurligheter. Då grundförutsättningarna slumpas så är återspelbarheten väldigt hög, samt att som alla andra auktionsspel så beror spelet väldigt mycket på med vilken typ av människor man spelar med. Det kan bli helt olika typer av spel beroende på vilka människor man spelar med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *