Neverwinter Nights: Cormyrean Nights

15 september 2005

Tillverkare: Servilan, Bioware

Om man vill ha någonting gjort får man göra det själv brukar det ju heta, och det är precis vad Servilan på NWN-vault (se länk nedan) satte sig ned och gjorde år 2004. Han har nämligen snickrat ihop en egen modul till fantasyliret Neverwinter Nights som i min ögon faktiskt överglänser de officiella expansioner Bioware själva gett ut.

Precis som namnet antyder utspelar sig spelet i det stora mänskliga konungariket Cormyr (en plats som ofta har liknats kring Arthurs England) och när spelet tar sin början vaknar man upp i huvudstadens fängelsehåla utan att minnas vad man gör där. Man får då reda på att man har blivit upphittad utanför ett värdshus i staden, avsvimmad och luktande av stora mängder alkohol, och har blivit tagen till arresten för att få nyktra till. Sedan får man ge sig ut i staden i jakten på sitt minne och en otrolig historia växer fram allteftersom.

Servilan har med denna modul lyckats täcka till flera logiska luckor som man vanligtvis hittar i NWN, exempelvis förflyter åtta timmar i spelet om man vilar och det är mörkt under tiden. Om man vilar ute i vildmarken finns det en stor chans att man blir attackerad av vilda djur eller kringvandrande monster. Vill man vila i staden måste man ta in på ett värdshus. Istället för att vila vid bardisken i stil med BG får man istället en nyckel och beger sig till rummet man betalat för innan man kan lägga sig ned för att sova.
Aktiviteten i staden är också styrd efter dygnets rörelse. På natten är alla affärer stängda och folket ligger inne och sover medan fler ljusskygga typer är ute under denna tid. Vill man handla får man helt sonika slå sig ned vid ytterdörren och vänta på att affären skall öppna.
Sådana här små förändringar bidrar till en helhet som blir mycket positiv.

Cormyrean Nights är ett spel som bäst lämpar sig för rollspelare. Är du en av dem som har flera aktier i Monsterslakt AB är detta ingenting för dig, som ett exempel kan nämnas att så länge du är innanför stadens murar (där kanske 95% av alla uppdragen i spelets första hälft utspelar sig) är det inte tillåtet att ha vapnen dragna och man löser många uppdrag verbalt. Som synes lämpar sig det bäst att spela en klass som bard eller paladin, en karismatisk karaktär med maxad persuade (övertalningsförmåga) är att rekommendera. Själv spelade jag en dvärg fighter/dwarven defender/paladin och det gick alldeles utmärkt, även om jag kanske skulle haft bättre lycka med en renodla paladin eller präst.

Det enda som inte är riktigt bra i denna modul är (tyvärr) NPC:erna. De är väldigt mycket lånade från original-NWN. De är bra, visst, men ingenting utöver det vanliga. Jag vill ha komplexa och konstiga karaktärer, damnit! Jag väljer en Morte framför hundra Tomi Undergalows varje dag hela året om.

En annan snygg grej Servilan lagt dit är att varje gång man gör ett färdighetstest så skrivs det ut i dialogrutan vad resultatet blir och vad svårighetsgraden är. Många bäckar små …
Man blir nästan yr av att tänka på hur mycket tid en person lagt ned på alla konversationer, alla smådetaljer, alla små sidouppdrag och så vidare. Magnifikt!

Ladda ned modulen här: http://nwvault.ign.com/View.php?view=Modules.Detail&id=3173

För att spela denna modul krävs att man har original-NWN samt SOU-1.62 installerad, men det är rekommenderat från min sida att man har både SoU och HotU i senaste uppdateringen (för tillfället 1.66) installerat. Se respektive recension för systemkvav:

NWN: http://www.catahya.net/spel/recensioner.asp?id=216
SoU: http://www.catahya.net/spel/recensioner.asp?id=224
HotU: http://www.catahya.net/spel/recensioner.asp?id=225

Några ordförklaringar:
* BG – Baldur´s Gate.
* NPC – Non Player Character, personer man kan få med sig under spelets gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *