Neverwinter Nights: Hordes of the Underdark

24 juni 2005

Tillverkare: Bioware, Atari

Den andra expansionen till Neverwinter Nights väger tyngre än den föregående (Shadows of Undrentide) och det är inte så konstigt. Dels är det en mycket bättre historia man får ta del av och dels har man inkluderat regler för epic level play. Med epic menas level 20+ och alla som någon gång spelat D&D vet att detta är ovanligt höga levels. Det är med andra ord nu det börjar hända grejer med ens karaktär. Maxleveln ligger på 40 (jämför med originalets 20), men man kommer att sluta på en level runt 25-30. För att komma åt resterande levels måste man bege sig online och spela med folket där.

Som namnet antyder utspelar sig spelet i det mörka Underdark och det vet ju alla vad det innebär: drower, mind-flayers och beholders. Och ännu mer drower.
Visst är det alltid roligt att vara nere i mörkret och möta de ljushyade alvernas mörka kusiner, men allvarligt – börjar inte detta kännas uttjatat ännu? Dels har vi Drizzt Do’Urden på litteratursidan och dels dyker vi ner i UD redan i BGII. Det funkar, men i nästa FR-RPG känns det som det är dags för någonting nytt.
Som tur är tar spelet en oväntad(?) vändning ungefär halvvägs in….

Något nytt, och väldigt välkommet från min sida, i denna expansion är att man numera kan ha med sig upp till två henchmen istället för en. Urvalet i detta spel är en hel drös från det originalet (logiskt huh?) och dessutom undertecknads personlige favorit Deekin från SoU. Av de från originalet finns bl a Tomi och Daelyan att tillgå för att nämna några. Även andra NPCer gör cameos senare i spelet.

Hstorien börjar med att man befinner sig i metropolen Waterdeep sovandes på ett inn då man blir väckt av att en drow försöker stjäla ens utrustning. Efter att man har tagit hand om den och gjort eventuell upplevning (denna expansion är en fortsättning på SoU och man börjar spelet på level 15 – om det saknas några levels får man tillräckligt med XP för att ta sig dit) kommer dottern till värdshusvärden upp till en och ber ens karaktär att komma med ned. Väl nere får man i uppdrag att ta reda på vad som händer i Waterdeep och på den vägen är det. I och med att drowerna stjäl ens utrustning det första de gör så får man börja på ruta ett när det gäller detta.

Som vanligt är det även mängder med nya feats, skills och prestigeclasses inkluderade (utöver epic-dito) som bidrar till helheten.

HotU bjuder på en helgjuten spelupplevelse som lämpar sig både för singel- och multiplayer.

Utgivningsår: 2003

Ordförklaringar
– D&D: Dungeons & Dragons är regelsystemet som spelet använder sig av.
– Feats: Ungefär ”egenskaper” exempelvis att man är extra snabb, speciellt bra med ett speciellt vapen etc.
– Skills: Färdigheter, exempelvis parera, övertala osv.
– Prestige classes: Klasser som man adderar efter att man uppfyllt vissa krav, exempelvis Dwarwen Defender, Champion of Torm osv.
– UD: Underdark
– XP: Experience points, på svenska erfarenhetspoäng. Poäng man får för att döda monster etc som avgör vilken level (nivå) karaktären är på

Systemkrav, minimum:
Processor: Pentium® III 800 MHz
Operativsystem: Windows 98/ME/2000SP2/XP
RAM (Windows 98/ME/2000): 128 MB
RAM (Windows XP): 256 MB
Hårddiskutrymme: 1,5 GB (exklusive original-NWN)
CD ROM- eller CD/DVD ROM-läsare: 8X
DirectX: 8,1b eller högre
Grafikkort: 32 MB grafikkort med Hardware T&L support
Ljudkort: DirectX®-certifierat ljudkort
Multiplayer: IPX eller TCP/IP via LAN eller Internet
Multiplayer via modem: 56k (max två spelare)

Systemkrav, Biowares rekommenderade:
Processor: Pentium® 4 1,3 GHz
Operativsystem: Windows 98/ME/2000SP2/XP
RAM (Windows 98/ME/2000): 256 MB
RAM (Windows XP): 512 MB
Hårddiskutrymme: 1,5 GB (exklusive original-NWN)
CD ROM- eller CD/DVD ROM-läsare: 8X
DirectX: 8,1b eller högre
Grafikkort: 64 MB grafikkort med Hardware T&L support
Ljudkort: DirectX®-certifierat ljudkort
Multiplayer: IPX eller TCP/IP via LAN eller Internet
Multiplayer via modem: Bredband

OBS! Detta spel kräver original-NWN för att fungera!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *