Neverwinter Nights

3 februari 2005

Tillverkare: Bioware

Neverwinter Nights är ett rollspel till datorn som utspelar sig i Forgotten Realms, dvs samma värld som Baldur’s Gate-spelen. Dock skiljer det sig makabert från det nyss nämnda mästerverket – de största skillnaderna är att NWN är i 3D och använder sig av D&D 3rd edition-reglerna istället för 2nd. Dessutom är det en stor skillnad på spelkänslan, karaktärsinteraktionen och handlingen, där är NWN inte ens nära. Men nog om BG.

Spelet börjar med att man får reda på att staden Neverwinter är i diger nöd, en hemsk epidemi har slagit staden – The Wailing Death – och staden skriker efter en hjälte som kan rädda dem. En akademi upprättas med syfte att lyckas få fram en sådan hjälte och när spelet tar sin början är ens karaktär är precis nyexaminerad därifrån…

Karaktärsskapandet är mycket bra, dock efterlyser jag ”underraser”, exempelvis inte bara elf utan också vilken sort (drow, sun elf mfl). Annars är det som sagt mycket bra, 3rd ed är ett stort upplyft från 2nd med feats, skills, prestige classes osv. vilket även gör levningen mycket roligare.
Annars är inte karaktärerna inte mycket att hurra för, hela systemet med en henchman (i stället för ett party har man endast med sig en kompanjon som dessutom är datorstyrd) är inget att hänga i granen och folket omkring en känns livlösa (med några undantag) och det är tex bara de som har en roll i spelet som har fått namn, de andra heter någonting i stil med ”peasant” etc, de kunde gott ha kostat på sig ett par överflödiga, roliga figurer i gammal god BG-stil som inte tillför någonting utöver att bidra till helheten.

Grafiken är bra och illustrationerna är väldigt vackra och bidrar på ett bra sätt till stämningen, men dock verkar grafiken fått för hög prioritet; uppdragen i spelet är under all kritik! Inte nog med att man ränner i en massa grottor när man utför huvuduppdraget, nej, nu är det så att 90% av alla sidouppdragen består av rent grottröj. Det kan vara kul ett tag, men när man är inne i femtioelfte grottan börjar man faktiskt tröttna. Som tur är minskar detta ju längre man kommer i spelet – men det gäller att orka med allt i början.
Även om huvudstoryn är bra (den har de faktiskt lyckats med i alla fall) är den alldeles för linjär – det är alltid helt tydligt vilken väg man skall ta, vem man skall prata med osv och detta hämmar själva utforskningsbiten och verklighetstroligheten.
Tar man sig bara igenom den tunga början väntar det dock ett väldigt underhållande spel som klarar sig starkt på regelsystemet och grafiken.

Sammanfattningsvis kan jag säga såhär: dra ned förväntningarna ett par pinnhål och bered dig mer på ett hack ´n´ slash-spel istället för rollspel så har du ett helt ok spel att se fram emot.

Utgivningsår: 2002

Ordförklaringar
– D&D: Dungeons & Dragons, regelsystemet som spelet använder sig av.
– Feats: Ungefär ”egenskaper” exempelvis att man är extra snabb, speciellt bra med ett speciellt vapen etc.
– Skills: Färdigheter, exempelvis parera, övertala osv.
– Prestige classes: Klasser som man adderar efter att man uppfyllt vissa krav, exempelvis Dwarwen Defender, Champion of Torm osv.
– Grottröj: Som det låter, in i en grotta, döda alla fiender och hämta skatten, vilken oftast återfinnes i grottans mitt där det största och fulaste av trollen håller till.
– Hack ´n´ slash: Speltyp där det fokuseras på att döda så många fiender som möjligt.
– Levling: Uttryck för när man “går upp i level”, dvs när man samlat på sig tillräckligt med experience points (erfarenhetspoäng, även kallat XP) för att avancera i nivåsystemet och bli bättre.

Systemkrav, minimum:
Processor: Pentium® II 450 MHz eller AMD K6 450 MHz
Operativsystem: Windows 98/ME/2000SP2/XP
RAM (Windows 98/ME): 96 MB
RAM (Windows 2000/XP): 128 MB
Hårddiskutrymme: 1,2 GB
CD ROM- eller CD/DVD ROM-läsare: 8X
DirectX: 8,1
Grafikkort: 16 MB TNT2-klass OpenGL 1,2-kompatibelt grafikkort
Ljudkort: DirectX®-certifierat ljudkort
Multiplayer: IPX eller TCP/IP via LAN eller Internet
Multiplayer via modem: 56k (max två spelare)

Systemkrav, Biowares rekommenderade:
Processor: Pentium® III 800 MHz or AthlonTM 800 MHz
Operativsystem: Windows 98/ME/2000SP2/XP
RAM (Windows 98/ME): 128 MB
RAM (Windows 2000/XP): 256 MB
Hårddiskutrymme: 2,0 GB
CD ROM- eller CD/DVD ROM-läsare: 8X
DirectX: 8,1
Grafikkort: NVIDIA GeForce2/ATI Redeon
Ljudkort: DirectX®-certifierat ljudkort
Multiplayer: IPX eller TCP/IP via LAN eller Internet
Multiplayer via modem: Bredband

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *