Overlord: Raising Hell

7 februari 2014

Tillverkare: Triumph Studios

“The Good, they don’t know how close to Evil they really are.”
– The Wizard

Har någon speltillverkare någonsin kommit på en så briljant ide? I fantasyland lång bort råder kaos och krig och en ond makt vaknar: det vill säga du. I spelet spelar du den Onda Överherren som kommit tillbaka från det döda, väck av din inte så lojala rådgivare Gnarl mästaren av minionerna. Med din arme av gremlinsliknande mininons är ditt mål är att besegra landets sju korrupta härskare, bygga upp ditt mörka torn, skaffa en älskarinna och HÄRSKA ÖVER ALLT.

Stridsscenerna är standard. Man pucklar på fienden och använder lite trollformerna man hittar på vägen. Du har hälsa och mana (magiska krafter) som mätare och du samlar på mer genom magiska flaskor på vägen. Det är däremot dina minions som gör spelet speciellt. Som Överherre kan du skicka ut de för att hämta saker, samla på sig rustning, vapen, magiska flaskor, pengar, döda fiender, hämta magiska objekt och förstöra saker. Du samlar livskraft genom döda fiender som du använder för att kalla upp minions ur hål. De gör spelet till en kombination av action och strategispel och är spelets hjärta. De här dessutom är nästan barnslig charm i sin iver att förstöra och döda allt. Gnarl är din guide genom spelet och kommer med en massa fräcka kommentarer fick fick mig att fnissa.

Genom dina resor för att erövra landet kommer du ibland ställas för val vad för slags Ond Lord du vill vara. En som förstör allt eller en som manipulerar sig till makten och dominerar (korruptionsmätaren bestämmer det och du får mer spikar på din rustning). Tyvärr finns det inga konsekvenser av att du är ond och du kan aldrig vara för ond. Men världen är härligt överdriven och spelet är full av svart humor (vilket är bra med tanke på hur desperat situationen är i riket). Miljöerna är vackra och försöker aldrig vara realistiska. Antagonisterna är Dungeons & Dragons parodier som är korrupta hjältar och så absurda att de är roliga.

Overlord var aldrig menat att tas på allvar. Det är en satirisk parodi på fantasygenren och en subvention av konventionerna. Men bäst av allt är finalen där alla trådar man inte visste fanns där knyts ihop och din mystiska (och tysta) karaktär får den komplicerade bakgrund han förtjänar. Spelet går in på vad får korruption att uppstå och vad som händer om man är desperat att bli hjälte. Jag måste erkänna att jag gillar episka finaler och bakgrundsmusiken hjälpte verkligen stämningen.

Om du köper expansionen Raising Hell får du även tacklas med de här avgrunderna som börjar dyka upp i ditt rike. Dina fiender blir torterade där i all evighet och du får en epilog där du tar dig ann en ännu mäktigare kraft.
För kom igen man gillar att plåga och döda folk i spel. Du har säkert alltid drömt om att den gremlin ska följa dig överallt och säga hur awesome du är(oavsett hur många gånger din sko träffar hans ansikte). Overlord är charmigt, roligt spel där man får förstöra och härska. Vad mer kan man önska sig? Du får även en epilog som antyder om en fortsatt saga. Trots allt, som Gnarl brukar säga:

“Evil always finds a way.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *