Pokémon Red Version

20 mars 2006

Tillverkare: Nintendo

Dags att recensera ett något äldre spel ur kategorin fantasy; Pokémon Red Version – det första spelet i den otroligt populära spelserien till Gameboy.
Flera minns säkert med fasa tiden för sex år sen (då ämnet för denna recension släpptes i Sverige), då varenda unge plötsligt visste vem Pikachu var, underkläder utan pokemon-tryck var en raritet och de enda filmerna som rullade på landets biografer tycktes vara Pokémon The Movie I, II, III, IV, osv… Spelkorten, leksakerna och kläderna i all ära, men gameboyspelen var onekligen det enda som hade gått att marknadsföra oavsett namnet.

Pokémon Red Version utspelar sig i en stor skärgård vid namn Kanto, där 10-åriga Ash lämnar det lugna livet i staden Pallet Town bakom sig för att utforska världen och söka ära och berömmelse. Som ressällskap har Ash endast med sig en tam pokémon (ett sorts vilddjur) han fått till skänks av sin granne, Oak, som är tänkt att tjänstgöra som en någorlunda säkerhet vid händelse av att Ash skulle bli överfallen av banemän och “otämjda” pokémon. Fiender och intriger visar det sig, mycket riktigt, snart finnas gott om i Kanto, och Ash befinner sig till slut i en bitter strid mot självaste terrorist-gillet, Team Rocket, om republiken Japans framtid.

I en enfärgad 2d-värld färdas man från by till by enligt en strikt vägbeskrivning, och möter med jämna mellanrum otämjda pokémon som anfaller ens följe. Varje gång sagda incident inträffar ställs man inför två val: Antingen kan man lösa konflikten med blodspillan, dvs. låta sin egen pokémon klå upp den anfallande parten på det att den egna pokémonen må erhålla erfarenhetspoäng och eventuellt gå upp i level. Det andra alternativet är att, helt enkelt, tillfångata den anfallande varelsen. Detta är “den röda tråden” i spelet; att ständigt låta sin armé av livvakter öka i omfång genom att tämja de varelser man stöter på under resan. Varje pokémonart har olika egenskaper. Till dessa kan bland annat förmågan att lyfta undan klippblock ur vägen, transportera sin husse/mästare över vattendrag, eller hugga ned träd, räknas. Du behöver därför ett balanserat lag för att kunna ta dig framåt.

Spelet är varierande såväl som utmanande. Möjligheten att hela tiden kunna tämja nya djur och på så sätt skräddarsy sitt följe och låta ens förutsättningar i spelet påverkas utifrån hur laget är uppbyggt, ger en känsla av att spelet aldrig ens är i närheten av att upprepa sig. En annan positiv egenskap hos spelet är att det inte finns något definitivt slut, utan man har möjlighet att i evighet träna sina pokemon och leta efter nya arter.

En aningen enkel karta och en värld där vattnet har samma färg som gräset, är de enda något sämre egenskaperna hos Pokemon Red Version. Dessa är emellertid inte i närheten av krisartade nog för att sänka betyget från den femma jag ämnar ge detta Japan-tillverkade mästerverk.

Tror du att du skulle uppskatta ett lir av fantasykaraktär där sten-ormar och brinnande örnar slåss om respektive mästares stolthet, kommer Pokemon Red Version med största sannolikhet falla dig på läpparna.
“Gotta catch em all”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *