Power Grid

28 december 2008

Tillverkare: Rio Grande Games

I Power Grid beger du dig in på den tyska energimarknaden, och kämpar om att försörja flest städer med el. Spelet är designat av Friedemann Friese, som har som egenhet att alla spel han designat och gett ut via 2F-Spiele börjar på F (i orginal heter spelet Funkenschlag). Power Grid går att spela på 2-6 spelare, men fungerar kanske bäst för 3-4 spelare, då komplexiteten blir lagom, utan att varje runda tar allt för lång tid. Fördelen är dock att det endast är mot slutet av spelet som varje spelares drag börjar påverka alla spelare, så det går relativt bra att fundera på sitt drag långt innan det är ens tur, utan att man sedan behöver ändra sina planer helt.

Varje runda kan sägas bestå av tre olika faser. Först bjuds nya kraftverk ut på auktion, sedan får spelarna i tur och ordning köpa råvaror/resurser att driva sina kraftverk med, och sist så får man bygga länkar till nya städer för att utveckla sitt nät. Man får dock bara pengar för städer som man kan försörja med el, så det är en balansgång mellan att köpa nya kraftverk och bygga ut sitt nät, samtidigt som man måste ha råd att köpa tillräckligt med resurser för att driva kraftverken.

Spelet har tre olika faser, och ju längre spelet fortskrider desto bättre kraftverk får man tillgång till. Spelets enda egentliga slumpelement består i att ordningen kraftverken dyker upp i är något slumpartad, samt att man slumpvis tar bort ett antal kraftverk ur leken när man sätter upp en ny spelomgång.

Jag är onekligen en stor fantast av spel som bygger på resurshantering, och Power Grid har utan tvekan något av de bästa och mest genomtänkta system för resurshantering jag någonsin sett. Spelet blir i mitt tycke roligare desto bättre motstånd man har, men även betydligt klurigare. Risken finns dock att man drabbas av AP (Analysis Paralysis) i allt för stor utsträckning, då antalet parameterar snart blir rätt många. Det går dock alldeles utmärkt att spela utan att bolla med massor av siffror i huvudet, och det blir nästan lika roligt för det. Gillade man Finans och Monopol som liten, men drevs till vansinne av det faktum att det var så obalanserat så kommer man troligtvis att älska Power Grid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *