Quake

10 augusti 2007

Tillverkare: ID Software

När ID Software först planerade sitt andra shoot ’em up efter sin kassasucce Doom hade de planer på att göra ett episkt fantasyinspirerat spel som utspelade sig i en medeltida värld full med drakar, monster och riddare. Dock så stupade konceptet halvvägs och Quake som vi känner det idag blev släppt med sitt pseudomedeltida koncept med gamla borgar och granatkastare. Quake är för mig mer än bara ett spel i mängden, ID var vågbrytare inom genren FPS under en lång tid och än idag är det få som hotar deras ställning som välkända speltillverkare.

Quake utspelar sig i en alternativ verklighet dit man som ensam soldat skickas för att bekämpa horder av odöda, demoner och monster. Handlingen i spelet är att regeringen som vanligt misslyckats med forskningen kring Slipgate Teknologin som öppnar portaler genom vilka man kan frakta föremål och trupper till andra platser. En fiende som bara är känd som “Quake” dyker upp genom portalen och det blir sålunda spelaren som skickas in i portalen för att stänga den och göra världen säker igen. Ett enkelt men otroligt slående koncept som blandar en rejält skitig och ockult medeltid med moderna skjutvapen gjorde Quake till en kassasucce. Storyn är starkt influerad av bland annat H.P. Lovecraft och hans berättelser, någonting som inte på något sätt drar ner på stämningen i denna förstklassiga shooter.

I dagens standard må Quake vara ett föråldrat spel, det har över tio år på nacken men bjuder fortfarande på en actionspäckad spelupplevelse som fortfarande är utmanande, inte minst på grund av den något föråldrade spelkontrollen. Quake var först med mycket, grafiskt var det banbrytande med dynamiska ljuskällor och otroligt välgjorda omgivningar men det som var mest revolutionerande var den fristående Multiplayer funktionen som släpptes. När man tröttnat på Singelplayer spelet var det bara att koppla upp sig i ett LAN och gå lös på varandra i olika typer av spel, oftast vanliga dödsmatcher men Quake var även det första spel som introducerade CTF, Capture the Flag.

För mig som ålderdomlig (nåja nästan) spelare är Quake datorspelens motsvarighet till renässansen. Med ett sjukt bra soundtrack som skapades av Trent Reznor från NIN, svavelosande ockultism och en härlig dos av digitalt våld tog spelet världen med storm och är än idag förfadern till så många andra spel utan att folk tänker särskilt mycket extra på det. Jag rekommenderar Quake varmt till alla dem som inte bryr sig om top of the line grafik men som vill ha en spelkänsla så genuin att du kan ta på den… På sjunde dagen skapade ID Software Quake, och det var stor lycka…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *