Runebound

9 september 2005

Tillverkare: Fantasy Flight Games

Runebound är ett relativt nytt spel på marknaden (kom 2004) och är en slags hybrid mellan ett brädspel och ett rollspel. Spelidén är lika enkel som genial: efter det att man köpt grundmodulen räcker det med att köpa nya kort, som säljs i s.k expansioner, för att få ett helt nytt spel. Även lite lyxigare expansioner kommer att finnas tillgängliga lite längre fram, då man även får ett helt nytt bräde.

Spelet går ut på att gå runt och döda monster för att på så sätt samla på sig guld och erfarenhet. Erfarenheten investeras i karaktären för att göra den bättre medan guldet används för att köpa värdefull utrustning samt hyra allierade. Hela spelet styrs mot ett mål – att göra sin karaktär, eller hero, så mäktig som möjligt för att klara allt svårare utmaningar. Utmaningarna är färgkodade – grön, gul, blå och röd i stigande svårighetsgrad. I äventyret som finns inkluderat när man köper spelet – The Dragon Lords – gäller det att antingen döda den väldigt starke draken High Lord Margath eller döda tre mindre drakar och ta deras dragon runes. Naturligtvis hittar man dessa bland de röda utmaningarna.

Spelet har vissa lite mer, vad ska vi säga, krångliga regler som tar lite längre tid att lära sig, men det är ingenting man får haj på efter ett par spelrundor. Attacksystemet känns igen från D&D – man slår sin d20 och jämför med motståndarens värde för att se om man träffar. Dock skiljer sig attackrundorna markant på en punkt jämte D&D – i Runebound väljer man inte en speciell attack (”jag hugger honom med mitt tvåhandssvärd”) som man gör i D&D utan här fortlöper striderna alltid enligt ett utsatt mönster, men man får välja under vilken fas man vill attackera respektive försvara sig.
Det mest unika för detta spel är emellertid förflyttningssystemet. Det fungerar på följande sätt: man slår fyra förflyttningstärningar (fem om man befinner sig i en stad) och sedan får man kombinera symbolerna på de olika tärningarna (varje tärning har två eller tre symboler på varje sida), som motsvarar olika rutor på spelplanen, hur man vill och förflytta sig mot sitt tänkta mål.

I och med att spelet har en tydligt utsatt början och slut (även om slutet aldrig är detsamma), vilket ett klassiskt rollspel saknar, är detta ett spel som är lättare att bara ta fram och lira lite med kompisarna när man inte har något att göra utan att vara beroende av att alla i spelgruppen skall närvara, om spelledaren har tid att spela osv. Enligt kartongen tar spelet ca 2 – 4 timmar att slutföra och det stämmer ganska bra, men är såklart beroende på hur många man är som spelar. Man kan vara upp till sex personer (minst två) som spelar och det finns tolv olika karaktärer att välja på, vilka alla har olika styrkor och svagheter.

Nu återstår bara att kolla in någon av de expansioner som börjar dimpa ned…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *