Sagan om Ringen Risk

31 december 2002

Tillverkare: Hasbro

Risk, detta klassiska strategispel med en enkel men ändå avancerad idé har jag alltid gillat. Speciellt roligt är det kanske med gemenskapen runt omkring men också den strategiska biten som sina enkla regler till trots oftast kan ta timmar och åter timmar med olika allianser och svek. Just det där med timmar och åter timmar är inte alltid en positiv sak. Jag kan komma ihåg fler än ett parti där man spelat uppemot säg tio timmar. Naturligtvis måste man då avbryta för att försöka igen nästa dag eller någon dag som ligger längre i framtiden. Därför känns det skönt att de lagt in ett tidsmoment i spelet med ringens väg till Mordor.

Spelet
Spelet är ett brädspel och spelas på en stor karta av Midgård (lite förvrängd, men ändå) där man styr små plastfigurer. Själva spelet går ut på att man har ett visst antal arméer på några platser i Midgård varifrån man sedan ska ta över så mycket land som möjligt innan Frodo och Sam kommer till Mordor med ringen. Det momentet styrs av att man går ett steg med ringen varje gång, fast vid vissa ställen ska man slå en tärning och komma över en viss siffra för att de ska få fortsätta. Det finns massor med element i spelet men om du spelat Risk förut så kommer du att känna igen dig relativt fort. Och reglerna är också enkla, även om man inte spelat Risk förut. För mig tog det cirka tjugo minuter att läsa in reglerna, men det tog nog runt en timme innan jag kunde dem bra. Inga oklarheter vad jag kan se heller, möjligen lite angående korten som kan vara lite krångligt att förstå sig på.

Utseendet
Spelet ser rakt igenom snyggt ut. Figurerna är detaljerade och kartan som är gjord av hård kartong känns robust. Har inte hunnit testa spelets hållbarhet men jag tror nog att det kommer att hålla många år. Kartan är också riktigt snygg trots alla ändringar (ungefär som en viss film). Allt är illustrerat med motiv från filmen och det ser som bekant bra ut.

Slutord
Egentligen är det här det perfekta spelet. För oss som älskar Risk och Sagan om ringen är detta en underbar gudagåva. Det enda jag egentligen kan klaga på är att det ibland går för fort. Jag har spelat det på runt tjugo minuter. Alldeles för kort för oss strateger. Men det går att ändra reglerna och om man vill kan man köra vanliga Risk fast i Midgård. Ännu en underbar grej som de lagt in. Det här är ett klart högsta betyg, om du inte har det så köp det! Värt varenda krona!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *