Sagan om Ringen Risk: Expansion

26 augusti 2005

Tillverkare: Hasbro

När Sagan om Ringen-versionen av det klassiska strategispelet RISK släpptes var det många som reagerade över att inte hela Midgård var representerat på kartan: Gondor och Mordor saknades nämligen. Men, efter en tid stod det klart att detta var ett medvetet drag av spelbolaget för att kunna släppa en expansion lite längre fram.
I tiden kring detta släpp spelades mitt egenhändigt inköpta SoR-RISK väldigt flitigt och vi var en grupp på fyra personer som regelbundet träffades under all ledig tid vi hade till vårat förfogande för att utmana varandra på evighetsmatcher (den där fjantiga regeln med ringen slopade vi direkt). När vi sedan hörde talas om en tilläggsmodul inledde vi en jakt på denna och det visade sig att det skulle ta en vecka(!) innan vi lyckades komma över denna hett eftertraktade expansion. När vi till slut lyckades köpa spelet hos den sjuttioelfte leksaksaffären vi besökte visade det sig att våra förväntningar skulle infrias.

Expansionen var precis som vi hoppats, helt enkelt den resterande kartbiten, en massa extratrupper, några extra tärningar samt en bunt extra kort som gör spelet mer intressant. Dessutom följde det med ett spel på baksidan av den nya kartbiten, men det var sekundärt och vi ödslade ingen tid på det.

Så, efter att ha sorterat bort alla kort som har med brödraskapet att göra och ändrat förstärkningsregeln från att var tredje trupp man har ger en extratrupp till var femte så körde vi igång. Och se, det blev succé! En massa mer territorier att samla på, mer hamnar, mer intriger uppdagade sig osv och vårat spelande blev än mer intensivt och alla var helt klart väldigt nöjda med denna tilläggsmodul.

Nu så här efter att man har tagit studenten och vårat spelgäng börjar spridas för vinden ligger RISK-kartongen på hyllan och det var länge sedan vi spelade. Men de upplevelserna vi haft med denna modul kan bara resultera i ett betyg och det enda vi/jag har att klaga på är två saker: varför göra de nya röda trupperna i en annan röd nyans och varför göra de godas nya ”3-trupper” till hästar när även de gamla är det? Det är dock inget som påverkar varken helhetsbetyget eller spelupplevelsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *