Schack

8 oktober 2004

Tillverkare: okänd

Historia
Schack är ett brädspel med anor sedan långt tillbaka i tiden. Redan kring år 600 e. Kr. spelades schack i Indien – spelet hette dock inte schack på den tiden, utan gick under namnet Shatranj.

Spelidé
Liksom mången fantasy-bok skildrar schackspelet den eviga kampen mellan det onda och det goda, här representerat av svarta resp. vita pjäser som utkämpar ett fältslag på en svart- och vitrutig spelplan. Spelarna kommer överens om vem som skall representera vilken sida och ställer sedan, enligt bestämda regler, upp sina pjäser inför det åstundande slaget.
Varje spelare har 16 pjäser till förfogande. Viktigast är kungen, tätt följd av damen (drottningen). Kyrkan och riddarklassen finns representerade i form av två löpare (biskopar) resp. två springare. Dessutom har man två fästningar, tornen, och längst fram, åtta bönder.

Utförande
Den spelare som representerar den goda sidan har privilegiet att få börja.
Under sin tur (här kallat drag) får man flytta en av sina pjäser enligt de förflyttningsregler som gäller för respektive pjäs. För varje sorts pjäs finns också regler som säger hur pjäserna anfaller motståndarens pjäser. Stridsfasen är mycket enkel, här behövs inga tärningsslag och invecklade tabeller – den som anfaller vinner helt sonika närstriden varpå den försvarande pjäsen tas bort från spelbrädet.

Mål
Spelets mål är att hota motspelarens kung tills denne inte kan förflytta sig utan att ställa sig i ett hotat läge. Kungen sägs då vara schack matt och den hotande spelaren kan då gotta sig åt segerns sötma.

Kommentarer
De enkla reglerna bidrar positivt till betyget. Jag vågar påstå att vem som helst kan lära sig spelet på fem minuter; att lära sig spelets strategiska hemligheter kräver dock många år av träning.
Ytterligare ett plus är de lite mer avancerade regler som förslagsvis införs först när man känner att man behärskar de grundläggande reglerna.
Spelidén drar dock ned betyget en aning. Kampen mellan det onda och det goda är ett uttjatat koncept. Även spelets enkelhet är något av en besvikelse – vem vill utkämpa kampen mellan det onda och det goda på det här sättet när det finns figurspel som Warhammer?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *