SeaFight

5 mars 2010

Tillverkare: BigPoint

SeaFight är ännu ett av alla gratis online-spel som körs direkt i din webbläsare. De är smidiga på sitt sätt eftersom man inte behöver ladda ner och installera något för att komma igång, det räcker med att registrera ett konto. (Just SeaFight går också att spela med inloggning via Open-ID, vilket självklart gör just den biten ännu smidigare.) Men väldigt många av dessa spel är pinsamt lika varandra, uppbyggda på precis samma sätt, och helt enkelt olika namn på egentligen samma saker beroende på vilken handling man valt att uppehålla sig i.

Temat denna gång är pirater. Du är en av dem, seglandes på de sju haven. Här gör du olika uppdrag, som oftast går ut på att ta ditt skepp mellan olika koordinater på kartan. Under seglatserna kan du anfalla andra skepp och döda havsmonster för att få klirr i kistan. Guldet går så klart till att köpa bättre skepp och värva fler och starkare pirater, som ska utrustas med allt från rom och vapen till flytvästar. När du fått tillräckligt med erfarenhetspoäng från uppdragen kan du sedan göra ett pirat-test, där du ska leta upp och döda ett visst antal monster och skepp på tid. Lyckas du går du upp en nivå och får tillgång till nya sjökort och bättre skepp.

Eftersom det rör sig om ett online-spel finns goda chanser till socialt umgänge under spelets gång. Chattrutan i spelets animerade del är given, men kan trevligt nog gömmas undan. Man kan också ansluta sig till olika Gillen och göra gemensam sak av striderna med andra spelare. Ett forum tillhörande spelet finns också, även om jag får lov att erkänna att jag inte engagerat mig mycket i just den biten av spelandet.

Utseendemässigt är SeaFight helt utan anmärkning. Handel och utrustning sköts på en mycket piratlik hemsida, medan ett fönster med riktigt hyfsad animation visar ditt skepps seglatser. Navigationen är så simpel den kan bli då samtliga handlingar styrs av musklick. Det är en ganska tjusig upplevelse, i alla fall i jämförelse med annat jag provat av samma slag.

Som många andra spel av den här typen är SeaFight gratis, men det är ett gratis inom citationstecken. Att skaffa ett konto och spela kostar inte en krona, men för en verklig peng kan du skaffa dig ett för spelet specifikt betalningsmedel, här passande nog kallat Pärlor, som låter dig köpa bättre utrustning och självklart stora fördelar i spelet.

Och det är när jag kommit till den nivån som jag slutat spela tidigare. De andra spelarna blir helt enkelt så löjligt bra och dörren till vidare avancemang dräms igen rakt i ansiktet på en. Men SeaFight har jag svårt att släppa, för det står än så länge ut en hel del, om än jag bara tagit mig till nivå fem.

För det första så finns det säkra sjökort att segla runt på, där man slipper anfallas av andra spelare och kan roa sig med att strida mot skeppen som hör till spelet, som man faktiskt har chans att sänka.

För det andra så finns den magiska Arubas kittel som man kan kasta mojo i, och via slumpen få ta del av de där super-kanonkulorna och andra föremål som annars ska betalas för. Via kitteln kan man också samla pusselbitar till skriftrullar som öppnar särskilda sjökort. Man får en flaska mojo om dagen, så det hinner bli en hel del om man inte spelar alltför ofta.

Det finns också chanser att fiska upp pärlor och andra skatter från havets botten, som efter lite samlande faktiskt räcker till att köpa i alla fall mindre mängder av de annars oåtkomliga varorna. I samband med jul och andra högtider fylls också haven med lustigheter, knutna till högtiden i fråga (polkagrisstänger just med jul i fråga), som ger löjligt mycket av dessa bonusar. Andra slags event finns också, om än de oftast är inriktade mot de mest beresta piraterna som köpt sig rikedom i spelet.

Ett annat intressant element är att man kan samla euro från havsbottnen och strida om dem i särskilda sjöslag vare månad. För att ha en chans där bör man dock ha investerat både pengar och tid i spelande.

Mitt spelande har hållit i sig i över ett år, vilket är vida längre än något annat liknande spel lyckats hålla intresset uppe, om än det går i vågor som havet självt. För SeaFight är inte särskilt mångsidigt i längden. Man seglar mestadels fram och tillbaka mellan longitud hit och latitud dit. Längs vägen sänker man några skepp, plockar upp lite glitter och gör slut på en hög monster, det ena mer fantasifullt än det andra när man kommit upp några nivåer. Sedan bättrar man på skeppet och besättningen innan det är dags att ge sig ut igen. Strider mot andra spelare slutar oftast olyckligt och man lär sig snart vad som verkligen menas med uttrycket “Havets skräck”.

Detta till trots bjuder spelet på en del leenden och sköna detaljer. Man kan använda snöbollar som kanonkulor, värva en pirat vid namn Peter Pan och rikta sina monsterdödande harpuner mot drakar. Det uppstår också en smått berusande hetsig guldjakt i samband med att man gått upp en nivå och börjar dregla över tjusigare skepp. Beskrivningarna av spelets uppdrag och föremål skapar helt rätt känsla, och det märks att de inte bara är körda genom ett översättningsprogram. Andra fördelar är att det finns skandinavisk server att spela på, och gott om hjälpavsnitt direkt inbyggda i spelet.

Om man ser SeaFight som en lyxig och spännande variant på sänka skepp så blir man knappast besviken. Det håller troligen inte för timslångt nötande i månader om man väljer att spela gratis, men det fyller lätt någon timma ibland som paus från slösurfandet. Roar man sig dessutom med att ibland drömma om svallande segel, tjusiga hattar och någon gång har nynnat på Yo ho, yo ho så kan man kanske rentav få ganska trevligt.

Betyget ges med tanke på annat i samma spel-genre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *