Star Wars: Knights of the Old Republic

7 juli 2005

Tillverkare: Lucasarts, Bioware

Spelet börjar med att du vaknar och upptäcker ditt skepp är under attack av Sith-trupper. Du måste fly från skeppet, till den närliggande planeten Taris, där du, med dina medhjälpare, måste leta reda på Bastila, den Jedi som var menad att dö i attacken, men som även hon lyckades fly. Det är dock bara början på det långa äventyr som väntar, för det är ett långt äventyr, minst sagt.

Handlingen i spelet är väluppbyggd, och det finns en rätt stor spänning över det. I stort sett så handlar det om jakten efter källan till den enorma mängd skepp som Malak, den forna Jedi som nu styr Sith, lyckats samla ihop. Medan man spelar sig genom spelet avslöjas allt mer av hur saker och ting verkligen ligger till, och handlingen har en del väldigt trevliga vändpunkter där den byter riktning och en del minst sagt förvånande saker inträffar.

Under spelets gång stöter man på nio stycken färdkamrater, alla med olika färdigheter, och man kan ha med sig två stycken av dessa åt gången. Det uppstår en hel del dialoger både mellan huvudkaraktären och mellan de övriga karaktärerna, men även de övriga karaktärerna kan ibland börja prata med varandra. En hel del av dessa dialoger kan vara riktigt roande, om man säger rätt (eller fel) saker. De val man gör under spelets gång påverkar karaktärernas attityd till en. Det går att välja att bli antingen ond eller god medan man spelar, vilket man gör genom att dialoger och handlingar. Är man snäll och hjälper folk utan att kräva betalt för det blir mer och mer god. Om man å andra sidan hotar eller skadar oskyldiga, då blir man ond. Detta ger väldigt stora valmöjligheter under spelets gång, och med tanke på att man kan göra olika saker som ond och god, och med tanke på att hela slutet i spelet blir väldigt annorlunda beroende på vilken väg man väljer, så behöver man faktiskt spela igenom spelet två gånger innan man har klarat det helt.

Förutom själva huvudhandlingen finns det även en mängd sidouppdrag som man kan göra, och jag rekommenderar att man gör allt, inom ramarna för att vara ond/god. Det finns många väldigt intressanta uppdrag att göra, och en hel del intriger. Det finns uppdrag man kan göra endast för att få pengar och så finns det små, nästan obetydliga uppdrag, som man ibland löser utan att egentligen ha försökt. Det ger en väldigt bra rollspelskänsla i spelet, eftersom i princip allt går att lösa på ett gott och ett ont sätt.

I spelet finns det en hel del “feats”, olika egenskaper och attackförmågor, och “Force Powers”, egenskaper inom kraften som givetvis endast är tillgängliga för en Jedi, som man kan välja åt sina karaktärer. Det går alltså att rikta karaktärerna ganska väl till vad de ska vara duktiga på. Vill man välja att bygga upp en karaktär till att vara en stor och stark mördarmaskin så fungerar det väldigt utmärkt. Vill man skapa en karaktär som satsar mer på distans och andra egenskaper så fungerar även det.

Jag tycker att både grafiken och spelsättet är väldigt bra. Det går att fixa en hel del med inställningar så att man kan spela som man vill. Det går att ha det rund-baserat, så att spelet autopausas automatiskt vid vissa tillfällen eller så kan man spela på i full fart, om man så vill. Dock såär funktionen att kunna pausa manuellt och därunder koordinera korrigera sina strider väldigt användbar, då det kan bli rätt jobbigt att bläddra mellan olika attacker eller krafter när striden är i full gång.

Jag tycker för den delen att striderna är väldigt trevliga att titta på. Om man exempelvis slåss mot en fiende närstridsvapen, förutsatt att motståndaren också använder ett sådant, så blockerar de inkommande hugg, duckar och liknande. Det är betydligt trevligare att titta på en sådan strid än en strid där man bara skickar hugg efter hugg mot varandra, och allt träffar.

Det finns dock en hel del buggar i spelet, varav ett par kan vara högst otrevliga. Dessa försvinner enkelt om man installerar senaste patchen till spelet, vilket jag givetvis rekommenderar folk att göra.

Knights of the Old Republic är nog ett av de bästa Star Wars-spel som jag någonsin spelat, och jag rekommenderar det även till dem som tycker om RPG. Det har en bra handling, bra grafik och är helt klart värt en femma.

Systemkrav – minimum
Operativsystem: Windows 98/98SE/ME/2000/XP
Processor: 1 GHz
RAM: 128 MB RAM för Windows 98, 256 för ME/2000/XP
CD-ROM: 4X CD-ROM
Grafikkort: 32 MB
Ljudkort: 100% kompatibelt med DirectX 9.0b
Hårddisk: 4 GB
DirectX: DirectX 9.0b

Systemkrav – Rekommenderat
Operativsystem: Windows 98/98SE/ME/2000/XP
Processor: 1.6 GHz
RAM: 512 MB RAM
CD-ROM: 4X CD-ROM
Grafikkort: 128 MB
Ljudkort: 100% kompatibelt med DirectX 9.0b
Hårddisk: 4 GB
DirectX: DirectX 9.0b

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *