Suikoden

14 juli 2005

Tillverkare: Konami

I början av Playstations karriär kändes det som att samtliga speltillverkare satsade på att göra grafiken så snygg som möjligt och att begrepp som spelkänsla och kontroll var direkt förlegade. Battle Arena Toshinden, det första beu-spelet som såg dagens ljus till denna konsol är ett praktexemplar på ett sådant. Därför var det både förvånande och välkommet när Konami presenterade ett otroligt retro RPG i PS:ens begynnelse.

Grafiken är av gammal hedelig SNES-kvalitet och storyn är än mer klassisk. Ja, ni känner säkert igen konceptet: Ung man bryter sig loss från imperiet efter att ha kommit underfund med diverse skumheter, joinar rebellerna och blir slutligen det stora imperiets fall. Detta spel består emellertid inte bara av gamla klyschor och beprövade koncept. Spelets grundpelare är mängden av karaktärer och utmaningen i att finna dessa. 108 polare skall man vaska fram och alla kan komma att spela en väsentlig roll i spelet. En annan trevlig nyhet var de trevliga storslagen där man får tänka till lite för att vinna. Jag skall inte sitta här och säga att spelet är speciellt svårt, för vill man gå igenom det på 4-6 timmar så är det ytterst genomförbart men skall du få ihop alla 108 karaktärer, träna upp dessa till stridsdugligt skick och trycka till imperiet riktigt rejält så får du räkna med en härlig speltid på runt 20-40 timmar (beroende på dina skills givetvis. Fighterna förtjänar också att nämnas ty de är av skön rundbaserad sort med trevliga magier och kombinationer. De aningen töntiga fienderna blir till slut även de en del av spelets charm och mängden slagsmål är precis så där lagom.

Tillsammans med FFVII är detta utan tvekan det bästa spelet till PS och ett måste för alla RPG-fans. Charmig grafik och en gammal klassisk konflikt blandas med ett härligt karaktärssystem och “gotta catch ém all”-mentalitet i sann Pokémon-anda. Lysande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *