The Curse of Monkey Island

9 december 2004

Tillverkare: LucasArts Entertainment Co.

Ok, jag erkänner, jag älskar gamla spel och jag fullkomligt avgudar gamla äventyrsspel, det finns inget bättre än en kväll med ett riktigt gediget äventyrsspel som Full Throttle, Day of the Tentacle, Sam and Max eller något utav Monkey Island-spelen.
LucasArts är ju kända för att ha producerat en hel hög med äventyrsspel, bland annat ovanstående och de gör det nästan alltid bra, The Curse of Monkey Island är inget undantag.
Spelet handlar om Guybrush Threepwood, en pirat utan något som helst rykte, Elaine Marley som är Guybrushs gamla flamma och den grymma spökpiraten LeChuck (Pirates of the Caribbean, släng dig i väggen).

Har man spelat de två tidigare spelen kommer man snabbt känna igen sig själv och en hel del karaktärer som finns i spelet på diverse ställen, men även om man är ny för serien lär man sig snabbt vilka som är vad och i vilket sammanhang dom är där för.
Spelets grafik är underbar, som att sitta i en tecknad film och agera och det sägs att projektledaren Jonathan Ackley sade “If people say it looks like Disney, we have failed”.
Sköna pastellfärger och underbara animationer kantar banorna som är fulla med roliga små sidoanimationer.

En av de bästa sakerna med spelet är dess underbara humor, aldrig för har jag haft så kul åt spel som de gamla sköna LucasArts spelen och The Curse of Monkey Island håller måttet med råge.
Bara det helt underbara introt är helt magiskt i mina ögon, kärlek vid första ögonkastet och historien är om möjligt ännu bättre …
Musiken är återigen gjord av den mycket skickliga kompositören Michel Z Land, och musiken är otroligt bra, man känner verkligen de karibiska rytmerna och piratmusiken som får en att vilja skutta på platsen.

Det finns två olika spelsätt, det vanliga och “Mega-Monkey” som innehåller ännu svårare pussel och gåtor som man skall lösa för att klara sig genom världarna för att befria Elaine.
Spelet tar otroligt lite plats (1 MB!!!) för att vara 2 CD-skivor och är otroligt okrävande (90 MHz, 8x CD-rom :P), dock verkar det finnas vissa problem (som med alla gamla roliga spel :<) att få det kompatibelt med Windows XP och senare, till exempel kan ljudet hänga sig och andra banala saker som jag personligen löste med kompatibilitetsverktyget. Tålamod krävs för att spela Monkey Island, men det är väl värt det då spelet i sig är väldigt beroendeframkallande, och ibland är pusslen så mystiska att man måste ta till en guide, men hellre det än att svära och stänga av, för spelet måste upplevas från början till slut … Detta är ett helt underbart spel, jag skulle kunna beskriva några skämt för att bevisa det men det skulle tyvärr ta bort en del av charmen med att spela igenom det … Jag ger det en klar femmaa, vem fan bryr sig om 3D när det finns spel som underhåller tio gånger mer …? Yaaaaarrr … That be a fine seagoing vessel says I …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *