The Hobbit

10 februari 2012

Tillverkare: Vivendi Universal

När man köpte sin första Playstation 2 fick man ett gratis spel till. Vilken lycka att The Hobbit skulle bli det spelet. Jag tackar ödet för att detta spel hamnade i min ägo innan jag ännu hunnit ge mig in i spelens fantastiska och givande värld.
Detta gör det dock svårt att betrakta spelet ur kritisk synvinkel men jag ska försöka.

I spelet får du spela Bilbo som tillsammans med Gandalf och dvärgarna ger sig ut på sin episka resa till Lonley mountain. Du kastas i början in i en drömvärld där du inte kan dö så att du får ett smakprov på de uppgraderingar du senare kan skaffa i Middle Earth. Sedan följer du deras resa fullt och fast och upplever alla äventyren. Allt från att skaffa proviant i Shire till att döda spindlar i Mirkwood har dem lyckats pressa in hela historien i 12 rika kapitel.
Spelet följer boken så troget som ett spel kan göra och utan att det blir tråkigt och allt de har anpassat som spel får det bara i mina ögon att verka mer kreativt.
Det finns en balans mellan action och pussel i spelet som både får en att öva tummarna och hjärnan och gör det lagom svårt, inte för lätt, inte för svårt.
Du samlar in diamanter som höjer din nivå och pengar du kan köpa uppgraderingar för. Du spara vid en sorts magiska sparkontrollpunkter som finns längst vägarna i spelet och om du dör hamnar du där igen. Du kan öppna kistor med nycklar eller dyrka upp dem och dessutom se efter varje kapitel om du lyckats hitta allt.
Hela spelet genomsyras av en sagokänsla som jag tycker påminner om boken den är baserad på.

Allt är från tredjepersonsperspektiv utifrån Bilbo. Grafiken är inte gjord för att det ska se verkligt ut utan att det ska vara vacker, fult och alltid fantasifullt beroende på platsen. Man får minsann se många intressanta platser.
Det är nästan som att säga: “Detta är ett spel och vi är stolta över att ha gjort det.” Karaktärernas animationer är dock mindre imponerande, ibland lite suddiga till och med. Men det är ungefär det enda jag har att klaga på.
Fienderna är varierande i utseende men rätt så lika i beteende, utom de som man måste smyga förbi som trollen. Min åsikt är att de fokuserade på storyn och pusslen istället för att göra spelet till ett fint paket utan innehåll.
Bäst gjort är dock filmerna som är nästan lika noggrant animerade som vilken film som helst idag.

Ljuden är helt okej. Olika varelser gör olika ljud beroende på om man träffar de och så vidare. Rösterna och dialogerna är imponerande speciellt eftersom de flesta av de är skådespelare och proffs. Speciellt bra är Michael Beattie som Bilbo och Tom Kane som berättaren vilket åter förstärker äventyrskänslan.
Musiken är bland det bästa med spelet. Det är mest gitarr och orkester som spelar i en slags keltiskt stil vilket träffar rätt på många situationer och anpassar sig bra till spelet. Bakgrundsmusiken vann “Best Original Soundtrack Of The Year” och det förtjänar det verkligen.

Som sagt så är det Bilbo som gäller. Man har tre vapen genom spelet eller som man kommer över senare.
1. Vandringstraven, som man kan slåss mot fiender med, och måste användas får längre hopp.
2. Stenar som man kastar, rekommenderar att byta till förstapersonsperspektiv annars går det inte att träffa.
3. Och så klart Sting, svärdet, som är mest effektiv mot fiender och som lyser i närheten av ni-vet-vad.
Och så får vi inte glömma ringen som man hittar efter hälften av spelen, vilken kan göra dig osynlig så du kan smyga förbi fiender, men akta så du inte kommer för nära.

Jag tror att man gillar det beroende på hur mycket fixerad man är av Peter Jackson mörka allvarliga version av Middle Earth. För det är främst för yngre spelare så om man vill ha blod och våld får man vända sig någon annanstans.
Men trots att det kan vid första anblick kan verka vara ett barnsligt spel är The Hobbit faktiskt bra och spännande. Något som kan ta en tillbaka till ens barndom fulla av drömmar och äventyr.
Olyckligtvis som det mesta i spelvärlden ser man slutet på Playstation 2 och andra äldre konsoler och spelet kommer att vara bortglömt en dag och därför är den här recensionen viktig för mig. För att beskydda den barndom där detta spel gav mig tillfredsställande utmaningar och spännande äventyr.

The Hobbit kommer alltid att en speciell plats i mitt hjärta och på min spelhylla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *