The Legend of Zelda: A Link to the Past

3 december 2004

Tillverkare: Nintendo

Nu är det dags för en recension av kategorin klassiska spel, och finns det något mer klassiskt än Zelda – A Link to the Past?
Spelet släpptes till den gamle trotjänaren Super Nintendo i början på 90-talet och gjorde då stor succé. Även om spelet är gammalt och Super Nintendokonsolerna ligger gömda i folks garderober till fördel för X-Box, Game Cube och allt vad de heter, så håller det ännu hög klass och faktum är att jag fortfarande rankar det top tre bland de bästa spel som gjorts.

I spelet iträder man rollen som Link, en ung pojke som skall komma att spela stor roll för landet Hyrules öde. Enligt profetiorna skall en hjälte komma fram och rädda landet från ondskan som förvandlat Det Gyllene Landet till Mörkerlandet. Till sin hjälp har han det legendariska Master Sword, ett svärd smitt för att krossa ondska. Det hela börjar med att du väcks från en dröm av en telepatisk röst som säger ”Help me. My name is Zelda. I am in the castle dungeon…”

Det som gör det här spelet så bra är friheten. Till skillnad från så många andra spel till denna konsol är det inte baserat på att ta sig från punkt ”A” till punkt ”B” och döda så många monster som möjligt däremellan, utan det ges stor möjlighet att springa runt och lösa en massa sidouppdrag, samla på sig värdefull utrustning osv.

Grafiken är precis sådan som jag tycker att sådana här spel skall ha: snygg utan att dra för mycket kraft från det viktiga i spelet – handlingen. Sättet man ser på, snett uppifrån, ger också god möjlighet till att röra sig i alla möjliga riktningar, någonting som bidrar till att förstärka den ovan nämnda friheten.

Så om du är en av dem som har ett gammalt Super Nintendo liggandes hemma, så skaffa detta spel och ge dig ut i Hyrule och samla på rupees, magiska stavar och framför allt: se om du kan hitta alla hjärtbitarna.

Betyg: 5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *