The Witcher

17 februari 2012

Tillverkare: Atari

På sista tiden har den polska författaren Andrzej Sapkowskis böcker om Geralt av Rivia blivit kända, men det är främst tack vare det här mastodontprojektet. Storyn utspelar sig efter böckerna så om man är ett stort fan av The Witcher ska man nog vänta tills man läst böckerna innan man sätter sig för att spela. Det är dessutom svårt att berätta om spelet utan att spoila för andra men jag ska försöka.

Man spelar the witcher Geralt som har förlorat minnet och har hamnat hos vänner han inte minns som den kvinnliga magiker Triss Merigold, Vezemir och andra witchers. En mystiskt organisation vid namn Salamanders bryter sig in i deras fästning Kaer Morhen och själ deras ingredienser för deras mutation(för att kunna bekämpa monster bättre). Så ger du dig av som Geralt för att krossa Salamanders och ta tillbaka ingredienserna. Du hamnar i huvudstaden Vizima i kung Foltest land Temeria där intrigerna och förräderierna fröjdas som fiskar i vattnet. Där kommer du möta personer vars liv och död du kommer avgöra där fel val kan leda till katastrofala konsekvenser.

Det finns få ord som kan beskriva exakt hur bra spelet är. The Witcher är i spelvärlden vad Lord of the Rings är i filmvärlden. Jag som läst så många böcker jag kan av Sapkowski tycker att det ett arbete som vittnar om stark kärlek till världen den utspelar sig i.

Grafiken är ibland imponerande. Allt är gjort att se väldigt verklighetstroget ut och man får verkligen känsla av att befinna sig i en medeltida miljö. Minsta detalj är noggrant lagd och karaktärerna och deras utstyrsel ser väldigt trovärdiga ut även om dem ibland är överdrivna. De övriga stadsfolket är i sort sett grafisk variationer på samma karaktär.
Filmerna är lika bra i grafiken som resten av spelet.
Bakgrundsmusiken ger samma känsla och spänning som bidrar till den noggrant uppbyggda värld man befinner sig.

Man kan välja flera vapen men i slutändan är det dem två svärden man använder, stålsvärdet för människor och silver för monster. Här kan man även byta stil att slåss med för vissa stilar funkar bara för vissa varelser, vilket kan ge underhållande variation i fajterna. Det är genom dem som man höjer nivå.

Du kan också lära dig magi som ibland ger dig övertag mot fiender och blanda alkemiska drycker som förbättrar dina egenskaper för vissa situationer. Man kan följa recept eller skapa egna blandningar av örterna man samlar. Man köper och säljer saker för pengar som man hittar eller själ som böcker där du lär dig om nya örter du kan plocka och nya varelser du kan slåss mot.
Det är en komplex värld man har skapa med otroligt mycket att göra och otroligt många platser att besöka att det nästan är som en riktig värld.

Samtidigt är det inte ett spel för alla. Det är främst ett vuxenspel vilket man märker när man kommit in i den och ett spel för erfarna spelare. Om du är pionjär inom spelvärlden; ta ett kortare och enklare spel. För det Witcher är ett långt spel som är nästan för långt och man kämpar ofta saker som man dödat förut och besöker ibland platser igen. Det är en mycket mörk berättelse full av blod, ondska, förräderi, hemligheter, med andra ord inget Super Mario direkt.

Spelet kan anklagas för att vara en aning sexistiskt. Man kan genom spelet ha sex med nästan alla kvinnliga karaktärer(och samla på sig sex cards). Däremot tycker jag att flera av de kvinnorna visar sig minst lika starka som man själv genom spelet. De ger en slags grittines till berättelse, det och allt blod.

Spelet räddas från att bli långtråkigt av dess fascinerande story. Man undersöker Geralts nutida och tidigare historia och karaktär och han och hans vänner är mycket intressanta varelser som man verkligen kan känna för. Och valen man blir tvungen att göra är inte alltid lätta och något hemskt kommer hända vad man än gör.

Prata med alla du ser, ge dem allt dem vill ha, ta allt du kan ta, sälj allt du kan sälja, köp allt du kan köpa, blanda allt du kan blanda.
Det finns alltid mer att upptäcka hur många gånger man än spelar spelet.
The Witcher är en episk resa och en resa tar tid.
Gör dig själv en tjänst och skaffa The Witcher för det är ett spel man måste kunna säga att man spelat innan man dör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *