Thief: The Dark Project

13 mars 2004

Tillverkare: Looking Glass Studios

Well, så var det dags att gräva i mina gamla samlingar och upp dyker en sann favorit till mig, Thief: The Dark Project.
Spelet utvecklades av det numera nedlagda Looking Glass Studios och var på sin tid ett revolterande spel på FPS-marknaden.
Spelet handlar om den föredetta väktarlärlingen Garret som bestämde sig för att missbruka dom kunskaper inom spioneri och inbrottsteknik han lärt sig i eget syfte, och mycket riktigt, i spelet är det smyga och gömma sig som gäller.

Redan första banan är riktigt utmanande om man spelar på normal och det krävs en hel del tålamod och finurlighet för att lyckas smyga runt i den stora herrgården osedd.
Spelets grundstory är att en utav dom två urkrafterna i världen, “The Trickster” har vaknat efter en lång dvala och hotar nu störta världen i kaos och civilisationens förfall (Inget jag ser som något negativt) och utan att ha något att säga till om hamnar Garret i mitten av denna konflikt.

På vägen tvingas man slåss mot religiösa fanatiker (Hammerites), Levande döda, Mängder med djur och vakter som gör allt för att göra livet surt för dig.
Spelet är otroligt originellt och har en fruktansvärt bra historia, till och med så bra att man inte förstår att det inte fick mer uppmärksamhet än vad det gjorde.
Dessutom är banan “The Haunted Cathedral” riktigt jävla skrämmande om man spelar den ensam i ett mörkt rum, Hammer-haunts måste onekligen vara världshistoriens mest skrämmande spelmonster.

Kort sagt, trots något föråldrad grafik och lite svåra kontroller är det här spelet fortfarande ett av mina absoluta favoriter, dels för att historien är så fruktansvärt medryckande och dels för att stämningen i hela spelet alltid ligger på topp, man kan inte låta bli att älska banorna och alla saker som man kan plundra, helt sagolikt att gömma sig i skuggan och klubba ner en vakt bakifrån.

Aldrig förr har någon velat berätta en historia så väl…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *