Trivial Pursuit: Lord of the Rings

11 februari 2006

Tillverkare: Parker Brothers

Jag har alltid gillat Trivial Pursuit. Delvis för att det är ett utpräglat skrytspel där höjdpunkten är att få brilliera med egna kunskaper och skratta åt dem som inte ter sig lika begåvade. Jag påstår inte att jag är någon mästare i originalspelet och det har hänt mer än en gång att jag blivit totalt förnedrad av folk med större allmänbildning men nu är det dags för mig att få sparka nedåt. Nu har jag, eller rättare sagt frugan, införskaffat ett exemplar av Sagan om Ringen-versionen av detta klassiska brädspel.

Spelets regler är mer eller mindre identiska med originalspelet, även om det finns lite specialregler där man kan bli ringbärare och jagad av en svart ryttare. Hela paketet är riktigt delikat och design av såväl kartong som spelplan och spelpjäser är mycket bra. En av vanliga Trivial Pursuits fördelar är att frågorna i regel är hyfsat svåra och att nivån på de olika kategorierna är väldigt jämn. Man har som spelare en eller ett par favoritkategorier och sen får man ha lite tur för att knipa återstående tårtbitar. Detta resulterar i att spelet kan bli väldigt spännande och att en spelomgång kan vara väldigt länge. Här har emellertid SoR-versionen stora problem. Med undantag för kategorin “making movies” är frågorna ganska lätta, för att inte säga direkt simpla. Detta gör att en person utan problem kan spela helt själv i 10-20 minuter (beroende på när en “making movies”-fråga dyker upp) medan övriga deltagare sitter och rullar tummarna. Det finns helt enkelt ingen spänning i spelet utan bara långa väntetider innan man själv får chansen att svara på löjligt enkla frågor. Tilläggas bör att alla frågor är baserade på filmerna vilket säkert kan resultera i handgemäng när man lirar med de riktiga hardcore-nördarna. Spelet finns dessutom endast på engelska och för att spela på en gammal klyscha så har stavningen en viss slavisk touch.

Hur snyggt spelet än må vara blir det faktiskt aldrig riktigt kul att spela. Frågorna är för lätta och engelskan är kass, vilket faktiskt känns som bevis på att detta slängdes ihop snabbt för att smida medan järnet fortfarande var varmt. Godkänt är det väl ändå och för folk som inte är jätteintresserade av Sagan om Ringen är spelet säkert riktigt bra. Frågan är bara varför någon som inte är speciellt intresserad skulle öppna lädret och hosta upp 500 spänn?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *