Twilight Imperium

23 juli 2007

Tillverkare: Fantasy Flight Games

Well, efter många om och men tog jag mig slutligen tid att sparka undan mina tunga luntor ett tag för att skriva om någonting annat än dansk järnålder, nämligen rymdkrig. Twilight Imperium är ett science fiction-inspirerat strategispel där du som spelar iklär dig rollen som en av de många mystiska raser som härskar i sin respektive del av galaxen. Spelet går väldigt kortfattat ut på att säkerställa sin egen dominans på det enorma bräde som man på förhand har byggt upp av hexagoner, dock låter detta bra mycket enklare än vad det egentligen är. Spelet går enligt kartongen att spela med mellan 3-6 spelare, men regeln ju fler desto bättre stämmer in i synnerhet på detta spel då politik och handel har stor inverkan på utgången.

Spelet är vad man skulle kunna kalla en hybrid av många olika populära spel och har med hjälp av gamla beprövade spelstilar försökt skapa det ultimata strategispelet, något jag tycker att de lyckats bra med. Likt Risk går spelet ut på att ta victorypoints som man får genom att klara uppdrag, dock är det inte “besegra de blåa arméerna” utan snarare att driva igenom handelsavtal, kontrollera zoner och ha ett visst antal enheter i spel som gäller. Jag kan tillägga att vi under första omgången i ett spel på sex spelare lyckades skrapa ihop 2 victorypoints på runt sju timmar. Likt Mighty Empires eller Carcassonne är spelplanen något spelarna bygger upp, dock så är den färdigbyggd vid start och byggandet brukar tendera att dra iväg lite på tiden. För de som har spelat Puerto Rico så återkommer väljandet av roller i Twilight Imperium, till exempel kan man välja en fredligare väg och ta rollen som diplomat, forskare eller handelsman eller så kan man välja att rusta för krig och erövra. Rollerna byts dock inte ut varje runda som i Puerto Rico utan det gäller att någon väljer att samla det galaktiska förbundet för att man skall kunna ändra sin roll, detta är dock något som alltid händer.

Själva striderna och truppkontrollen påminner väldigt mycket om Axis and Allies med sina olika typer av enheter och resurshantering, dock med ett undantag. Varje planet som man erövrar får man som ett lite mindre kort med planetens politiska och industriella värde, och varje runda får man välja vilken av de två värdena man vill utnyttja. Givetvis är alla planeter högst individuella och vissa har enbart ett politiskt värde, andra rent industriellt, och har man otur, något som denna vätte ständigt har, så får man alltid enbart öken och stenhögar till planeter. Spelet är otroligt dynamiskt och den politiska aspekten är alltid närvarande, något som jag personligen alltid anser är en höjdare. Dock så är nackdelen med spelet att det kanske inte är något för en “casual gamer” då spelet tar tid. Jag har personligen aldrig upplevt en fullgod omgång Twilight Imperium då folk alltid verkar balla ur efter ett tag och går och gör annat, vilket kanske kan vara förståeligt då alla inte har samma syn på spel. Detta är dock en minimal nackdel med ett spel vars genomtänkta charm lätt erövrar ens sinnen totalt. Jag ger spelet en stark fyra, ett underbart spel vars enda nackdel är att fler inte spelar det, men med tid och ett stort gäng vänner så kommer man garanterat få en spelkväll way beyond imagination…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *