Vampire: The Masquerade

14 februari 2004

Tillverkare: White Wolf

Vampire: The Masquerade är ett spel som för dig till en mörk värld där du iklädd rollen som en vampyr tillhörande någon av dom olika klanerna skall uppleva olika äventyr och mystiska händelser.
Spelet bygger på det ökända kampanjvärlden “World of Darkness” eller WoD som det oftast förkortas, det är vår värld om än mycket mer gothisk, mörk och domedagsbådande.

Spelet skriver i början att det är ett “Game of Storytelling” och att själva historien skall gå före själva spelets regler, jag håller givetvis med men samtidigt så undrar jag i mitt stilla sinne varför dom då fick lov att använda sig av så komplicerade regler.

Istället för att omfamna det så hyllade D20 systemet så kastade sig White Wolf in i ett system där du räknar tärningar.
Beroende på hur bra du är på olika saker får du ett visst antal tärningar av formatet D10, hittills låter allt enkelt, men sen kommer det som jag åtskilliga gånger gnällt och smädat spelet för…
Om du vill lyckas med något så skall du slå ditt gäng tärningar över ett bestämt värde som din spelledare så vänligt väljer, detta kan vara en summa mellan 1 och 10 där ett är att sno godis från bar och 10 är som att besegra Kortirion i magic ;P och genast uppstår komplikationer.

För att lyckas med en normal strid slås det i genomsnitt 100 tärningar per person och det blir lätt rörigt, tråkigt och fruktansvärt svårt att för en stridsgalen gangrel med tvåhandsyxa att hugga ihjäl en liten kille som klippte av ett löv i den lokala parken…
Jag och min spelgrupp har löst detta genom att införa kultreglerna i den annars helt underbara settingen som vampire medför, det är ond bråd död och den är stämningsfull och intrigskapande.

Stämningen och kampanjvärlden med alla tilläggsböcker är vad som verkligen räddar det här spelet, för oavsett om man tycker det är kul att slå tärningar i mängder eller inte kan man inte låta bli att älska det underbara förhållande mellan klanerna, mellan sabbathen och camarillan och mellan dom övriga varelserna i WoD.

Ett måste om man älskar gothiska spel med mycket mörker, intriger och vampyrer, gillar man inte sådant kanske man bör plocka fram D&D-91 och njuta…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *