Xenosaga 2: Jenseits von Gut und Böse

1 april 2006

Tillverkare: Namco

Xenosaga 2: Jenseits von Gut und Böse är det första spelet i Namcos rymdodyssé som får en PAL-release. Ett märkligt val, kan tyckas, då det betraktas som seriens svagaste kort. Men eftersom vi europeiska rollspelare är svältfödda på bra spel till PS2 så är det bara att tacka och ta emot.

Spelet tar vid där vi lämnade Shion Uzuki och hennes blandade grupp av människor och androider i Xenosaga: Der Wille zur Macht, utan någon som helst introduktion till karaktärerna eller världen de befinner sig i. Lyckligtvis medföljer dock en dvd-skiva med de viktigaste cutscenerna från ettan, en kul bonus som nästan i sig själv motiverar ett köp. Upptakten till jakten på den legendariska artefakten Zohar håller nämligen Star Wars-klass, och då snackar vi episoderna fyra till sex. Dock gör bonusskivan en plågsamt medveten om några faktum. För det första har några röstskådespelare har bytts ut, tyvärr alla mot det sämre, något som kan bli ett irritationsmoment, särskilt i striderna då det inte går att stänga av rösterna där. Över lag sköter sig dock skådespelarna relativt hyfsat, klart bättre än till exempel de i Star Ocean: Till the End of Time.

Spelets design är stilren och bidrar mycket till den futuristiska känslan i spelet, även om vissa miljöer känns lite väl barskrapade. Dessutom fick karaktärsdesignern på Namco karatedamp och beslöt sig för att skrota den charmiga animestilen från ettan för att ersätta den med “mer mänskliga ansikten och proportionerliga kroppar”, vilket bara får dem att se plastiga ut. Att ärketönten Allen Ridgely dessutom lyckas krossa Shions glasögon i introsekvensen och därmed reducerar henne till en standardiserad “snygg hjältinna” är ju inte heller så där hejsan. Alla grafiska förändringar är dock inte negativa. I Jenseits von Gut und Böse har den vithåriga chaos (ja, det skrivs med liten bokstav) i alla fall skippat morgonfrillan, och det kan ju inte anses som annat än ett steg i rätt riktning. Tummen upp.

Mer gnäll. Chefskompositören Yasunori Mitsuda (Chrono Trigger, Xenogears) har ersatts av någon flummare, och därför får vi nöja oss med trist hissmusik spelet igenom. De fåtal låtar som sticker ut från den grå massan är återanvända stycken från ettan, och därmed en sorgsen påminnelse om bättre tider.

Allt är dock inte bara negativt med spelet. På den punkten där det verkligen briljerar är i striderna. Stridssystemet är lika djupt som Bajkalsjön, men grundidén är att man ska lyckas hitta fiendens svaga punkt, för att därefter ladda upp sig i några rundor och sedan attackera fullt ut. Det är inte bara att peppra på för fullt heller, eftersom den runda under vilken man besegrar sin fiende faktiskt spelar roll. Helst vill man ju få så många skill points som möjligt, och det får man bara genom att kalkylera och använda “boost”-kommandot vid rätt tidpunkt. Om jag säger att en vanlig strid kan ta upp till tio minuter förstår ni kanske vad jag menar. Därför är det tur att spelet helt saknar random encounters; man kan således alltid se fienderna på skärmen och välja om man vill slåss eller inte, något som en trött Final Fantasy-veteran uppskattar oerhört mycket.

En annan ljuspunkt är storyn, själva grundpelaren i ett bra rollspel. Med djupa karaktärer, bibelcitat till höger och vänster och olidliga cliffhangers är det egentligen den som får en att spela vidare. Storyn har fördömts av många kristna, och det ger ju en fingervisning om att det här inte är vilken Dragon Quest-klon som helst på den fronten. Att försöka förklara den i ord skulle inte ge en rättvis bild av den, den måste hel enkelt upplevas själv för att riktigt kunna uppskattas.

Xenosaga 2: Jenseits von Gut und Böse är, trots vissa barnsjukdomar, nästa steg i rollspelens evolution. Intelligent story och inga random encounters är två termer som jag hoppas att ska kunna appliceras på alla rollspel nästa generation. Tills dess nöjer jag mig med det här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *